Gevelinspectie

Een gevelinspectie kan om uiteenlopende redenen gewenst, of zelfs noodzakelijk zijn. Vochtproblemen, geluidsoverlast, de intentie om na te isoleren, maar bijvoorbeeld ook voor de (constructieve) veiligheid. Vroeger werden er nog geen roestvrijstalen spouwankers gebruikt wat problemen kan opleveren bij oudere gebouwen. De spouwankers zorgen er namelijk voor dat het buitenblad verbonden wordt met het constructieve binnenblad. Wanneer deze ankers gaan roesten kan dit constructieve gevolgen hebben.

Een spouwmuurinspectie of spouwmuuronderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

Quickscan

Er zal een risicoanalyse worden gemaakt waarbij vanaf het maaiveld een visuele inspectie plaatsvindt, al dan niet met een endoscoop, verrekijker en ladder (tot 6 meter), om te onderzoeken of nader onderzoek daadwerkelijk noodzakelijk is.

Uitgebreide inspectie en onderzoek

Hierbij zullen alle afzonderlijke geveldelen (noord-, oost-, zuid- en westgevels) uitgebreid geïnspecteerd worden. Per geveldeel zal er op verschillende hoogtes, door middel van hoogwerkers of Rope Access, destructief onderzoek worden verricht naar de conditie van de spouwverankering. Door middel van scans worden de spouwankers gedetecteerd en per geveldeel zullen wij enkele spouwankers vrijmaken en wegnemen voor nader onderzoek. Tevens wordt de opbouw van de spouw in kaart gebracht en de staat van het metselwerk beoordeeld. De gaten worden vanzelfsprekend weer netjes dichtgemaakt.

Inspectie conform SBR protocol

Met de inzet van hoogwerkers of Rope Access zullen de spouwankers en geveldragers grondig worden geïnspecteerd. Het aantal aanwezige ankers en de mate van corrosie wordt overzichtelijk in kaart gebracht en samengebracht in een overzichtelijke rapportage met conclusie en aanbevelingen.