Betoninspectie

Betonrot is in de volksmond de meest gebruikte term voor schade aan gewapend beton. De in het beton aanwezige wapening is aan het roesten, wat een expansieve reactie veroorzaakt en het beton doet barsten. De schade wordt veroorzaakt door indringing van CO2 (kooldioxide) uit de lucht of door indringing van chloriden. Schade door de indringing van chloride komt vaker voor in een zeeklimaat of op plaatsen waar strooizout gebruikt wordt, zoals bruggen, maar ook galerijvloeren. Schades komen relatief vaker voor in betonelementen die het einde van hun levensduur naderen, maar ook eerder door bijvoorbeeld een slecht ontwerp, fouten tijdens de uitvoering of slecht onderhoud.

Hieronder een aantal voorbeelden van betoninspecties waarmee wij u van dienst kunnen zijn.

Kwaaitaalvloeren

Deze prefab vloeren van gewapend beton werden in de periode tussen 1965 en 1983 veel toegepast. Om het productieproces te versnellen werd er calciumchloride toegevoegd om de vloerdelen sneller te laten harden.  Bijkomend nadeel; corrosie van de wapening. Omdat de roestende wapening uitzet en de beton als het ware van de wapening drukt, verloopt het corrosie proces nog sneller. Dit nog eens in combinatie met een vochtige kruipruimte verhoogd het risico op problemen aanzienlijk.

Uitkragende galerijen en balkons

Per 1 januari 2016 is er door de overheid een onderzoeksplicht ingesteld voor eigenaren van galerijflats welke gebouwd zijn vóór 1975. Gemeenten zijn verplicht toezicht te houden of deze onderzoeksplicht wordt nageleefd. De betonnen galerij- maar ook balkonvloeren van deze flats kunnen namelijk onveilig zijn.

Het betreft zogenaamde uitkragende vloeren. De belangrijkste oorzaken van het probleem zijn te licht, dan wel te diep gewapende vloeren en wapening welke is aangetast door corrosie. Wij hebben ruime ervaring met dit soort inspecties en kunnen deze tegen zeer concurrerende tarieven aanbieden. Zijn uw galerijen en/of balkons nog niet geïnspecteerd?

Neem contact met ons op en wij informeren u geheel vrijblijvend, in duidelijke taal, over de noodzaak en de mogelijkheden die wij u kunnen bieden.